facebook

twitter

linkedin

De meeste sites worden tegenwoordig gemaakt in een CMS. Dat staat voor content management systeem. De inhoud (content) is losgekoppeld van de opmaak.

De meest gebruikte CMS systemen tegenwoordig zijn Joomla en Wordpress. Beiden zijn makkelijk te installeren en te gebruiken, ook door mensen die niet zo bekend zijn met computers. De mogelijkheden van beide systemen ontlopen elkaar ook niet veel.

Maar als fervent Joomla adept zie ik wat meer voordelen in Joomla t.o.v. Wordpress. Joomla is wellicht iets technischer en biedt wat meer mogelijkheden op het gebied van extensies. Voor wat grotere sites is het beheer wat beter te doen.

Daarentegen is het gebruik van WordPress intuïtiever en ook wat eenvoudiger. Het aanmaken van een nieuw artikel gaat eenvoudig en een plaatje is zo toegevoegd. 

Wel systeem oom wordt ingezet, het is uitermate belangrijk dat altijd en zo snel mogelijk de updates geïnstalleerd worden. De meeste updates zijn bedoeld om gevonden kwetsbaarheden op te lossen. Dat geldt zowel voor het CMS als de extensies. Ook een belangrijke tip: installeer zo weinig mogelijk extensies, alleen wat echt nodig is. Iedere geïnstalleerde extensie kan een potentieel beveiligingsprobleem bevatten en je bent afhankelijk van de makers dat zij op tijd een update uitbrengen.

WordPress blue logo.svg