facebook

twitter

linkedin

Onlangs moest ik mijn schoonvader helpen bij het verlengen van zijn rijbewijs. Aangezien hij ouder is dan 75 jaar dient er een gezondheidsverklaring te worden opgesteld. Daar is niets op tegen, alleen de wijze waarop dat hele proces is ingericht roept veel vraagtekens op.

Het begint met een brief, waarin staat dat de verklaring moet worden opgehaald van de site van het CBR. Probleem 1: mensen van over de 70 zijn daar minder bedreven in, dus dient men daar rekening mee te houden bij het opzetten van de website.

Het formulier is niet zomaar te downloaden, nee, daarvoor dient men eerst in te loggen m.b.v. DigiD. En niet zomaar DigiD, maar DigiD met SMS verificatie! Dat zijn meteen 5 hobbels erbij. Want de meeste mensen hebben wel een DigiD account, maar voor die SMS controle moet je allerlei handelingen uitvoeren, zoals aanvragen op de website, een eerste SMS controle uitvoeren, afwachten tot de brief met de code komt, weer aanmelden bij DigiD en daar de bevestigingscode invoeren. Mijn schoonvader is al afgehaakt.

Goed, vorige hobbels genomen en we kunnen aanmelden bij het CBR. De SMS code die je krijgt bestaat niet uit 4 cijfers, maar 10 letters en cijfers. Voor de gemiddelde 70+ gebruiker al lastig genoeg. Dan het formulier aanvragen: eerst moet je middels vele vragen aangeven dat je nog redelijk gezond bent en dan krijg je pas toegang tot het formulier. Maar dat is een PDF bestand en moet opgeslagen worden op je computer, om het daarna te kunnen printen. Mijn schoonvader is wederom afgehaakt.

Het ergste komt nog: je dient eerst € 38,50 te betalen! Voor een leeg formulier dat door de huisarts ingevuld moet worden! En dat moet betaald worden via iDeal, ook al weer een hobbel voor sommige ouderen. En om alles makkelijk te maken moest er tot 3 keer toe ingelogd worden bij het CBR met DigiD plus SMS.

Waarom sturen ze dat formulier niet gewoon met de eerste post mee, het is immers een verplichte verklaring? Dan hoef je geen ingewikkelde website op te tuigen voorkom je veel frustratie bij onze oudere medemens. Maar ja, dan kan je niet verdienen aan diezelfde oudere.