facebook

twitter

linkedin

Is ZZP-er zijn lucratief? Als je kijkt naar hoeveel mensen tegenwoordig zelfstandig hun vak uitoefenen zou je kunnen denken dat dat zo is. Maar is dat wel zo?

Als je alleen kijkt naar wat je zou kunnen verdienen is het ZZP bestaan in de meeste gevallen niet lucratief. Uit een artikel in het Financieele Dagblad (23 juni 2018) bleek dat een ICT-er gemiddeld € 46.500 per jaar ophaalt. Maar daar moet wel alles van betaald worden: 13e maand, vakantiegeld, reserveringen voor slechte tijden, ziektekostenverzekering, belastingen, auto, werkplek, computers, arbeidsongeschiktheidsverzekering, etc. En je draait op voor jouw eigen acquisitie. Als je dat vergelijkt met een ICT-er in loondienst kom je er best wel bekaaid van af.

Waarom lokt die zelfstandigheid dan toch? 

Omdat er waarschijnlijk ook veel niet-financiële zaken tegenover staan. Zo heb je geen file op de trap als je vanuit huis werkt, je hoeft niet iedere dag in de file aan te sluiten, onproductieve uren bij de koffiemachine en voor vergaderingen kan je beperken tot een minimum, je hoeft niet mee te doen met de rat-race op een kantoor, vrije dagen neem je in overleg met jezelf op, net zoals de vakantie, je kan werken waar jij dat wil, etc. Al deze voordelen zijn niet in geld uit te drukken, maar kunnen wel als een groot voordeel van het zelfstandige bestaan worden ervaren.

Natuurlijk hanteert iedereen zijn eigen criteria en zal ook ieders werkomstandigheid verschillend zijn, dus wat hierboven staat is wellicht iets gechargeerd voorgesteld. Maar toch, als ervaringsdeskundige zie ik het niet meer zitten om bij een baas in dienst te moeten treden. Die zekerheid van inkomen en de hoogte ervan lonken regelmatig als de omzet weer eens tegen zit, maar die vrijheden zijn mij zeker net zoveel waard.