facebook

twitter

linkedin

Als je zo’n 20 jaar geleden ging hardlopen, dan had je hoogstens een horloge waarop je m.b.v. een stopwatch de tijd kon meten. En als je dan ook nog ongeveer de afstand wist (opgemeten met een fiets met KM teller), dan wist je wat je gemiddelde snelheid was.

Maar ja, vroeger moest je eerst 24 of 36 foto’s maken voordat je het rolletje kon laten ontwikkelen en afdrukken, hetgeen ook een aantal dagen duurde. Nu maak je met gemak 50 foto’s in een uur en iedere foto kan je meteen beoordelen. En met tijd- en snelheidsmeting is dat nu net zo. Iedereen heeft wel een smartphone waarop je een app als Runkeeper, of Looptijden.nl installeert en die meldt tijdens het lopen wat je snelheid is. En achteraf kan je alles nog eens rustig analyseren.

Maar het kan nog smarter. Met een smartwatch krijg je nu ook real-time informatie over je snelheid, afgelegde afstand, hartslag, etc. Heb je dat echt nodig? Nee, ik loop niet voor de beste tijd, maar het is wel een extra stimulans om iets beter je best te doen en jouw eigen prestaties steeds te verbeteren.

Wij worden tegenwoordig in de gaten gehouden door onze smart gadgets en als we te weinig bewegen, of onrustig slapen, dan krijgen we een signaaltje dat we daar iets aan moeten doen. Nu de overheid plannen maakt om een gezondere levensstijl te gaan promoten, is het wachten totdat zij ons gaan monitoren via de door onszelf verzamelde gegevens. Beweeg je te weinig, of eet je te ongezond? Dan merk je dat in je volgende belastingaanslag.