facebook

twitter

linkedin

In Nederland regent het gemiddeld ongeveer 7% van de tijd. Nu zal je denken dat die 7% dit jaar niet gehaald gaat worden, tenzij het de komende maanden alleen maar regent. Maar dat gemiddelde is natuurlijk bepaald over een langere tijd, dus over meerdere jaren. En dan verschilt dat gemiddelde ook nog eens van plaats tot plaats.

Maar loop je dan buiten om de hond uit te laten, en je krijgt dan een bui over je heen, dan is het wel zo prettig als je ergens kunt schuilen, of dat je beschermende kleding bij je hebt. En dat geldt eigenlijk voor alles: net als met regen weet je dat je een keer onheil over je heen kan krijgen. Er is zelfs een wet door de heer Murphy (1918 - 1990) opgesteld.

Nu kan je je natuurlijk altijd en tegen alles indekken, maar dat kan vermoeiend en kostbaar zijn. De vraag is hoeveel “onheil” je aan kan en of je je er dan tegen moet indekken, dan wel beschermen. Dus zelf een inschatting maken van de kans op en de gevolgen van is verstandig.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat men ervan uitgaat dat een ander, of een overheid, er voor zorgt dat het onheil jou niet overkomt, of dat jij ervoor wordt beschermd. Maar vaak is dat niet het geval en vervolgens klaagt men steen en been. Het lijkt wel of de onheil en de gevolgen zijn veroorzaakt door die ander. Maar gezien de wet van Murphy weet je dat het een keer mis kan gaan, dus wees voorbereid en denk zelf na.