facebook

twitter

linkedin

Sommige toevalligheden komen zo vaak voor dat het lijkt dat het geen toeval meer is. Een voorbeeld: je rijdt op een smalle weg en halverwege loopt of fietst iemand. Hoe vaak komt het dan niet voor dat er precies op dat moment een auto uit de tegengestelde richting komt en jullie passeren elkaar dan ter hoogte van die wandelaar/fietser? Bij mij komt dat regelmatig voor, zo vaak zelfs dat het opvalt. Natuurlijk komt het passeren van een tegenligger vaak voor, maar waarom is er dan zo vaak van een derde partij die zich dan ook nog eens precies op de plaats van de passage bevindt?

Je vraagt je haast af of er dan sprake is van opzet. Maar van wie? Is er een hogere macht die een spelletje doet? Ik denk het niet. Maar trek eens zonder te kijken drie willekeurige rechte lijnen, wat is de kans dat die drie lijnen door één punt gaan? Die kans zal hoogstwaarschijnlijk bijna nul zijn, ook als je het tien of twintig keer doet.

Als je de volgende keer op een smalle weg rijdt, denk hier eens aan en kijk hoe vaak je in een zelfde situatie als hierboven beschreven komt.