facebook

twitter

linkedin

Ons leven wordt geregeerd door werk, sport, sociale media, TV kijken, gezond doen, etc. Er is geen ruimte voor even helemaal niets doen, of lummelen; dat zou tevens zonde van de tijd zijn.

Maar is dat wel zo? Uit ervaring kan ik zeggen dat niets doen op z'n tijd best productief kan zijn. Een uurtje lummelen levert vaak weer nieuwe inzichten of ideeën op. Waar je anders uren bezig bent met het zoeken naar een oplossing voor een probleem, heb je na een paar kwartier voor je uit staren al de oplossing gevonden. Al niets doende komt de inspiratie vanzelf aanwaaien.

De moderne mens kan slecht niets doen. Of je wordt steeds afgeleid door de gsm, of je bent van mening dat een klus af moet, of je voelt je schuldig, omdat je van je ouders geleerd hebt om vooral niet niets te doen. Je moet je tijd nuttig besteden!

Mijn advies: nu het weer richting de lente gaat, ga dan gewoon een keer aan de waterkant zitten en voor je uit staren. Niet bewust wachten op die ene oplossing, niet denken aan jouw probleem, nee, gewoon naar de golfjes kijken. Zorg er vooral voor dat jouw telefoon niet in de buurt is, zodat je niet gestoord kan worden door die dwingende bericht toontjes. Kijk naar de golfjes, naar de eendjes, naar de wolken. Maar vooral: doe een kwartier of half uur niets. En denk vooral niet na over wat ik hier geschreven heb...