facebook

twitter

linkedin

Onlangs heb ik een chirurgische ingreep aan mijn rechter wijsvinger moeten ondergaan. Niet spannend, maar wel onhandig.

Door een lekkage van het kapsel van het gewricht functioneerde mijn vinger niet goed, en bovendien ontstond een pijnlijke plek. De kwaal, ook wel bekend onder de naam mucoïd, was bekend bij de arts en de oplossing was opensnijden. De hele ingreep duurde nog geen 20 min en toen stond ik weer buiten met een enorm verband om mijn hand. Na 2 dagen mocht dat eraf en was een gaasje voldoende. Maar als je rechtshandig bent merk je dat je behoorlijk onthand bent met een wijsvinger in het verband. Dan pas besef je hoeveel je met rechts doet en hoe lastig het is om het nu linkshandig te doen. Probeer maar eens met je andere hand je tanden te poetsen, of een boterham te snijden.

Ik moest toen ook denken aan vroegere tijden toen linkshandigen gedwongen werden om toch met rechts te leren schrijven. Alsof linkshandigheid een ziekte zou zijn. Maar als linkshandige vertegenwoordig je alleen maar een minderheid; 90% van de mensen is rechtshandig. Waarom weet ik niet, maar het zal wel iets te maken hebben met de inrichting van je hersenen.

Uit meerdere bronnen heb ik vernomen dat het goed voor je mentale ontwikkeling zou zijn om dagelijkse dingen op andere wijze te doen, zoals achteruitlopen, alles in een andere volgorde, etc. Dan is een rechterhand in het verband een mooi excuus om je linkerhand te trainen. Zo heeft dit nadeel dan toch weer een voordeel(tje).