facebook

twitter

linkedin

Waarom gaan veel apparaten in huis altijd tegelijk kapot? Ieder apparaat zal volgens Murphy ooit een keer kapot gaan, omdat het kan. Maar dan zou je verwachten dat defecten ad random optreden en het gevolg daarvan is dat je af en toe te maken hebt met een niet werkend apparaat.

Maar heel vaak geldt dat ongeluk (als je dat zo mag noemen) nooit alleen komt. Ook nu weer: de CV installatie vertoonde kuren, de Ziggo aansluiting haperde, de voeding van een router gaf de geest, zoon met een lekke band, printer werkt niet op een werkplek. En dat allemaal binnen een paar dagen. En dat is niet de eerste keer! Het is mij vaker overkomen dat je een tijd helemaal geen last hebt van defecten en dan plotseling: kapot, rook, dienst weigeren, niet werken zoals het zou moeten. Zou hier ook sprake zijn van een variant van Murphy’s Law? Als iets kapot kan gaan, dan gaat het ook kapot, en bij voorkeur tegelijk met meerdere andere apparaten die tegelijk kapot gaan.

Vroeger sleutelde ik graag aan mijn brommer (Puch). Een tijd reed ik zonder problemen, maar dan begon het met een kapot voorlicht en binnen korte tijd was ik aanbeland bij het achterlicht en had ik van alles daartussen vervangen, of gerepareerd. En dat proces herhaalde zich meerdere keren.

Bij die brommer kon je nog iets van een verband zien tussen de onderdelen en de onderhoudsintervallen. Maar van een relatie tussen de CV installatie en Ziggo, of tussen de lekke band en de voeding van de router lijkt mij geen sprake. Of het moet zo zijn dat je denkt dat alle zo goed werkt en dat je dan meteen gestraft wordt met meerdere defecten.