facebook

twitter

linkedin

Hoe verschillend kan het oordeel over een prestatie of product zijn. Kijk maar eens naar het songfestival van afgelopen zaterdag.

We gaan ervan uit dat de artiest en het team erachter overtuigd zijn van hun nummer. Dat is het beste en de kans is groot dat zij hoog in de top-10 eindigen. Natuurlijk, want waarom zou je anders meedoen met een competitie. Niemand die vooraf denkt van leuk om als een van de slechtste te eindigen.

Maar dan komt het oordeel van de vakjury. Dat zijn mensen die er enigszins verstand van hebben, althans, daar gaan we van uit. Als hun oordeel vernietigend is, zal de artiest toch eens achter zijn oren moeten krabben of het wel verstandig is om met dat liedje verder te gaan. Wellicht is het zelfs beter om een heel ander vak te gaan leren…

Tot slot komt de mening van het publiek. Dat is toch wel de groep waar je het allemaal voor doet. Zij moeten jouw performance waarderen en zij moeten uiteindelijk jouw inkomen gaan betalen, dus toch wel een belangrijke groep. En dan blijkt plotseling dat het publiek massaal kiest voor jouw song (of juist helemaal niet). En dat oordeel kan dus compleet afwijken van wat jouw idee is, of wat de deskundigen ervan vinden.

De moraal is dat je sowieso zelf achter jouw prestatie moet staan en dat je je niet moet laten tegenhouden door het oordeel van de zgn. deskundigen, en dat je je ook richt op jouw publiek. Maar uiteindelijk moet je wel zo eerlijk zijn te erkennen dat jouw product niet goed is als iedereen dat vindt.