Wat weet je eigenlijk?
Op dit moment bepaalt de discussie rond de klimaatmaatregelen de media. Aan de klimaattafels is van alles besproken en zijn verschillende maatregelen voorgesteld.
Die maatregelen treffen ons, de burgers, zeker in onze portemonnee en dus mogen wij daar ook een mening over hebben.
Maar wat weten we nu eigenlijk echt van het klimaat, de invloed die wij erop hebben en de effectiviteit van de maatregelen? Als zelfs de wetenschappers het onderling niet eens zijn en als veel gebaseerd is op aannames, kan je toch niet verwachten dat de “gewone man” het allemaal begrijpt.
Het gevolg is dat veel mensen hun mening baseren op wat andere zeggen. En dan is het maar net diegene die jij het meeste gelooft die jouw mening bepaalt. Of degene met de grootste mond. Feit is dat je dus denkt het juiste te weten, terwijl het eigenlijk het gevolg is van een aantal meningen van anderen. Maar daarmee is niet gezegd dat wat jij van iets vindt ook de altijd correct is.
Belangrijk is dat je je realiseert dat jouw mening het gevolg is van andere meningen en dat je beseft dat mensen met een andere mening wellicht ook (deels) gelijk kunnen hebben. Want je moet ook zo eerlijk zijn dat je ook niet altijd de wetenschap in huis hebt om de juiste mening te vormen.
Ergo, sta ook open voor meningen die niet aansluiten op die van jou en besef dat bij jou vaak de kennis ontbreekt om de juiste mening te vormen. Want als we uitgaan van alleen maar meningen, dan hebben we eigenlijk allemaal een beetje gelijk.