Wintertijd
De zomertijd is weer ten einde gekomen en alle klokken zijn een uur terug gezet. En met deze wisseling naar de wintertijd is de discussie weer opgelaaid over het nut en de gevolgen van de zomertijd.
Wat eigenlijk bedoeld was om energie te besparen is ieder jaar weer een discussiepunt. De besparing zou meevallen (of er feitelijk niet zijn) en het ongenoegen bij de mensen en bedrijven is groot. En na zo’n 40 jaar is er nu een draagvlak om de zomertijd af te schaffen. Zelfs de EU heeft hiertoe opgeroepen.
Maar wat blijkt? Men is het niet eens of nu de zomer- of de wintertijd als standaard moet gaan gelden. En ieder land in de EU zou vrij moeten zijn om een keuze te maken. Dat wordt leuk als je met de auto naar Spanje reist: bij iedere grens moet je je afvragen in welke tijdzone je bent aangekomen.
Hoewel mijn mening er ook maar één is, stel ik voor om gewoon de standaard tijd te gaan hanteren. Deze tijd past het beste bij de tijdzones op onze aarde. En de zomertijd zou als gevolg hebben dat het in hartje winter pas om 09:30 u licht wordt.
Wat mij ook bevreemdt is dat er zo moeilijk wordt gedaan over die keuze. Het is nu eenmaal zo dat mensen aan de linkerzijde (westen) van een tijdzone later daglicht krijgen dan mensen in het oosten. Per tijdzone is het verschil tussen het uiterste westen en oosten in veel gevallen een uur. Dat hebben we zo met elkaar afgesproken en het voordeel is dat dit verschil geleidelijk verloopt. Ga je hieraan morrelen door verschillende tijden te hanteren, dan kan zomaar het verschil in tijd tussen twee landen aan weerszijde van een tijdgrens drie uur bedraagt.